извор: Борба

Средња стручна школа Техничка школа ,,Нови Београд“

Техничке дисциплине које нуди ова школа обучавају ученике запрактичан рад, те се ове године очекује повећани број уписанихна прву годину

Техничка школа ,,Нови Београд“ почела је с радом 1975, као најсавременији образовни машински центар, основан за потребе тадашњих великих гиганата попут ,,Нинела“, ИМТ, ,,Фоба“. У време усмереног образовања осамдесетих година прерасла је у Образовни центар ,,Први мај“, који је обухватао Машинску школу, Девету гимназију и ОШ ,,Ратко Митровић“. Под именом Техничка школа ,,Нови Београд“ послује од 2000, с циљем да образује ученике за машинске смерове.

Даниела Димеска

Трогодишњи и четворогодишњи смерови

Ова средња школа нуди две врсте профила, трогодишњи и четворогодишњи, у које спадају машински техничар за компјутерско конструисање, техничар оптике и техничар грејања и климатизације. За образовање редовних ученика за трећи степен стручне спреме ђаци се могу определити за смерове инсталатер водовода, грејања и клима-уређаја, а од ове године враћени су, према новим стандардима, смерови механичар грејне и расхладне технике и механичар оптике.

– Смер механичара грејне и расхладне технике је веома тражен на тржишту рада и овде и у иностранству. Веома је важно да ученици, поред редовне наставе, имају и много праксе, током које уче како да примене своје знање. С поменутих смерова, велики број ученика остане да ради након школовања, док се остали одлуче за даље образовање, међу којем водеће место има Машински факултет – каже Даниела Димеска, директорка школе.

Иако смо сведоци да су занати и стручни послови у последње време мање заступљени, протеклих деценија изразито је порасла потреба за применом система климатизације, грејања, хлађења и вентилације, имајући у виду развој технике, климатске промене, као и потребе савременог човека.

Техничке дисциплине које нуди ова школа обучавају ученике за практичан рад, па се ове године очекује повећање броја деце приликом уписа.

– Годинама се број ученика мења. Када сам почела да радим у школи 1996, као професор машинске групе предмета, било је 40 одељења, док их ове школске године имамо свега 15. Иако се претходних година знатно примећује пад у интересовању за машинске и друге стручне профиле, сада се полако враћа тенденција заинтересованости, захваљујући потражњи на тржишту рада, као и технологији, коју нам савремено доба нуди – објашњава директорка.

Иновативне методе у настави

Идући у корак с временом, Техничка школа ,,Нови Београд“ користи иновативне методе у настави и поседује 16 специјализованих учионица, 11 кабинета за наставу, девет кабинета за припрему, фискултурну салу, амфитеатар са 220 места и библиотеку.

– Све учионице су опремљене видео-бимовима, лаптоповима и пројекторима. У оквиру школе имамо и шест специјализованих рачунарских кабинета у којима се изводи настава у вези са стручним предметима, а учионице за оптику и грејање су опремљене специјализованим апаратима и донацијама. Тако нам је, на пример, ,,Горење“ недавно донирало пет интерактивних табли, омогућивши нам да пратимо нове технологије и будемо у корак с временом – наглашава Димеска.

Пракса у Техничкој школи ,,Нови Београд“ је кључни део образовног процеса и осмишљена је тако да ученицима пружи практичне вештине које ће им бити неопходне у будућој каријери.

– Према плану и програму, прву годину опште машинске праксе ђаци обављају у школи, другу годину једном недељно, док се у трећој пракса одвија два пута. Ученици по дуалном систему образовања поменуту праксу обављају у појединим фирмама и за то добијају новчану надокнаду – наводи наша саговорница.

Додатна мотивација за ђаке

Знања стечена у школи ученици могу проширити у ваннаставним активностима и у оквиру секција које покривају широка интересовања: библиотекачкој, шаховској, спортској, ликовној, драмској секцији и конкурсима, о чему сведоче бројне захвалнице и награде. У оквиру школе постоји и шаховски клуб, који активно учествује на турнирима и такмичењима.

– На све начине покушавамо да мотивишемо децу да се прикључе шаху, игри концентрације и вежби мозга. У данашње време дигиталног света деца немају много концентрације да се заинтересују за нешто на дуже јер им је пажња доста смањена и баш из тог разлога шах представља праву могућност за подизање тих способности – поручује директорка.

Неретко Техничка школа ,,Нови Београд“ учествује и организује различите манифестације и фестивале, не би ли, с једне стране, ђаке едуковала кроз занимљиве и интерактивне садржаје, а с друге, упознала будуће ученике с овом школском установом.

Тако је недавно била домаћин Школског фестивала климатизације и грејања Србије, где је промовисала програме које нуди. Оно што увек привуче велику заинтересованост ђака јесте фестивал Покажи свој таленат, који постоји преко 15 година и представља део традиције ове школе.

– Школски фестивал климатизације и грејања Србије јесте фестивал током ког школе отварају своја врата за основце и фирме с којима сарађујемо, што представља прилику да се ученици упознају са школом и њеним програмима. Поред тога, обележавамо и важне датуме, те смо недавно обележили Светски дан борбе против дувана, уз подршку аустралијске амбасаде, намењен ученицима прве и друге године, с циљем едукације о штетности пушења. Кроз све ове активности трудимо се да максимално утичемо на децу и пружимо им корисне информације – истиче Даниела Димеска.


Следећа година у знаку јубилеја

Наредне године Техничка школа ,,Нови Београд“ обележава 50 година од оснивања, те смо се током разговора с директорком дотакли и планова за будућност.

– План је да останемо овде где јесмо кад је реч о образовним профилима, као и да проширимо број одељења и привучемо још већи број ђака. Што се тиче оптике, истакла бих да смо једина школа с овим смером у Београду, а поред нас, у земљи постоји још само школа у Нишу, те је од велике важности да задржимо тај смер и подигнемо га на виши ниво – каже Даниела Димеска.